Ne vždy máme možnost vymačkat šťávu z čerstvého ovoce, a tak se někdy obracíme k ovocným koncentrovaným džusům. Kvalitní výrobky tohoto druhu jsou stoprocentní koncentráty, bez konzervantů a barviv, vyrobené z ovoce v BIO kvalitě, pouze pasterizované. Pasterizací se sice zničí živé enzymy, ale je to stále ta nelepší možnost, jak si dopřát kdekoli v přírodě, na cestách i doma ovocné šťávy v takřka nezměněné podobě.

třešně na stromě

Abychom si mohli na těchto produktech pochutnat, musí je někdo zpracovat a dopravit na trh. Je vám jasné, že se ovoce samo nesklidí, nevymačká, nepasterizuje a nezabalí do krabic. Tento výrobní cyklus však začíná tam, kde se ovoce pěstuje – na farmě. V ovocném sadu se sklidí například jablka a hrušky a poté, co se vyberou ty vzhledově nejpohlednější kusy, a dají stranou k přímému prodeji, zbývající plody jsou určené k dalšímu zpracování. Odšťavňují se a pasírují a ihned se musí umístit do vhodných nádob. Obvykle jde o velké množství ovoce, řádově v tunách až desítkách tun, a k tomu vám nestačí malé misky či kbelíky, potřebujete nádoby mnohem většího objemu.

ovoce v misce

A toto je ten pravý okamžik představit vám IBC kontejner 1000l. Je to velmi robustní plastový výlisek z tvrzeného, zdravotně nezávadného materiálu, ve tvaru kvádru, o objemu tisíc litrů. Kontejner je skládací, tím pádem pokud jej zrovna nevyužíváte, nezabere vám ve skladu mnoho místa.

Dovnitř kontejneru se vždy umístí jednorázová vyměnitelná plastová (opět zdravotně nezávadná) fólie, která se vyplní patřičnou ovocnou nebo zeleninovou šťávou či drtí, a v této podobě putuje celý objem k dalšímu zpracování (v chladicích či mrazicích boxech).

Kontejnery se mohou vyskládat na sebe až do výšky pěti pater, nosnost každého z nich je zhruba pět tun, a tímto způsobem lze docílit velmi efektivní přepravy velkého množství zpracovaného ovoce.